اسید سیتریک در صنعت کاربرد های متعددی دارد اما موضوع مقاله امروز ما اسید سیتریک و داروسازی خواهد بود. اسید سیتریک معمولا نوعی اسید آلی ضعیف بوده که در صناعی همچون داروسازی و آرایشی و بهداشتی کاربرد دارد. این ماده در داروسازی میتواند به عنوان یک ماده بدون بود، با مزه اسیدی و مایع مورد استفاده قرار گیرد. این ویژگی ها سبب ایحاد یک سری قابلیت در تولید مواد دارویی میشود. در کل انواع مواد شیمیایی از جمله سیتریک در زندگی امروز ما کاربرد بسیار فراوانی دارند. به طوری که بدون وجود این مواد صنعت دنیای امروز فلج خواهد شد. از این رو ما تصمیم گرفتیم در این مقاله به کاربرد اسید ستریک در صنعت داروسازی استفاده خواهیم کرد.
اسید سیتریک چیست ؟
ممکن است تا به حال با نام اسید سیتریک مواجه شده باشید. اما چیزی درمورد اسید سیتریک و داروسازی میدانید؟ اسید سیتریک نوعی ماده شیمیایی است که در صنعت به وفور مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده شیمیایی در سرتاسر دنیا از ارزش بالایی برخوردار است. از این رو شرکت های زیادی وجود دارند که به طور تخصصی اقدام به تولید این ماده شیمیایی میکنند. در بسیاری از صنایع از جمله دارو سازی از اسید سیتریک به عنوان ماده اولیه مورد استفاده قرار میگیرد. در اینجا نیز ما سعی کرده ایم به طور مفصل با ماهیت اسید سیتریک، کاربرد آن، مزایا و معایت آن و نحوه تهیه آن بپردازیم. اگرچه اسید سیتریک به طور طبیعی در برخی از میوه ها یافت میشود. اما نحوه استخراج و تولید آن از طریق دیگری صورت میگیرد که در ادامه به این موضوع نیز میپردازیم. همچنین این ماده شیمیایی توسط برخی شرکت های معتبر به فروش میرسد که اشاره به آن خالی از لطف نیست. حال چنانچه مایل هستید تا انتها با ما باشید.
چنانچه علاقه مند بودید مقالات مشابهی را مطالعه نمایید میتوانید به مقاله زیر مراجعه نمایید:
اسید سیتریک بدن چیست؟
اسید سیتریک بدن چیست؟ همانطور که گفته شد اسید سیتریک را میتوان به طور طبیعی در برخی از میوه ها و مرکبات نظیر لیمو ترش، پرتقال، نارنگی و گریپ فروت یافت. اگرچه میوه های دیگری نیز هستند که حاوی مقدار کمی اسید ستیریک میباشند. این میوه ها شامل آناناس، تمشک سیاه، توت فرنگی، گیلاس و غیره است. اما جالب است بدانید مقداری اسید سیتریک نیز توسط سلولهای بدن تولید میشود. اگرچه به طور روزانه و با مصرف مواد غذایی مختلف این ماده به بدن ما وارد میشود و بودن آن برای سلامت بدن الزامی است. زیرا اسید سیتریک نوعی آنتی اکسیدان قوی بوده و از بدن در مقابل آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد محافظت میکند.
انواع اسید سیتریک
حال که با اسید سیتریک و داروسازی آشنا شدیم بهتر است به انواع اسید سیتریک و کاربرد های متعدد آن بپردازیم. همانطور که گفته شد اسید سیتریک نوعی اسید ضعیف بوده که در مرکبات یافت میشود. به دلیل وجود خاصیت اسیدی در این ماده، از آن در صنایع مختلف استفاده میشود. در صنایع مختلفی چون داروسازی، غذایی و دارویی از این ماده به وفور مورد استفاده قرار میگیرد. اسید سیتریک در دو نوع اسید سیتریک آبدار و بی آب تولید میشود. این دو نوع دارای ظاهر فیزیکی، نقطه ذوب و نقطه جوش متفاوتی هستند. از این رو کاربرد های آن ها نیز متفاوت خواهد بود. بنابراین مشتریان بسته به نیاز خود یک کدام یا هر دو نوع این ماده را خریدازی میکنند. اما شاید برایتان سوال باشد که اسید سیتریک را میتوان از کجا تهیه کنیم؟
کاربرد های اسید سیتریک
در ادامه برخی از کاربرد های رایج اسید سیتریک را عنوان نموده ایم؛
کاربرد اسید سیتریک در داروسازی
در راستای مقاله اسید سیتریک و داروسازی لازم است به موارد زیر اشاره کرد:
- ترکیبی از اسید ستریک، سیتران سدیم و پتاسیم سیترات برای جلوگیری از ایجاد سنگ کلیه و نقرس مورد استفاده قرار میگیرد.
- از طرفی اسید سیتریک میتوان به درمان سود مصرف دیالیز کمک شایانی داشته باشد.
- از این ماده برای درمان های زخم های مزمن و زخم های معمولی نیز میتوان استفاده نمود.
- از طرفی اسید سیتریک نوعی آنتی اکسیدن بوده که به جلوگیری از آسیات ناشی از رادیکال های آزاد کمک بسیار زیادی میکند.
- از اسید سیتریک برای درمان سینوس ها نیز استفاده میشود.
- برای جلوگیری از مشکلات معده و روده میتوان از ترکیب اسید سیتریم و سیترات سدیم بعد از وعده های غذایی استفاده کرد.
- جالب است بدانید از این ماده برای بهتر شدن مزه شربت هایی دارویی، تنظیم پی اچ ، پایدار سازی و اکسیداسیون شربت ها دارویی استفاده نمود.
- بری درمان و پیشگری از هیپوکالمی(سطح پتاسیم در خون) از ترکیب سدیم پتاسیم و اسید سیتریک استفاده میشود.
اسید سیتریک برای پوست و مو
گفتنی است که اسید سیتریک برای پوست و مو هم بسیار مفید است. به همین دلیل از این ماده در بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی پوست و مو استفاده میشود. این ماده قادر است که pH پوست و مو را تنظیم کند. همانطور که احتمالا میدانید تنظیم پی اچ در پوست و مو سبب میشود بسیاری از مشکلات پوستی و موها بر طرف شود و آن ها را در بهترین حالت خود قرار میدهد. پس اسید سیتریک برای مو و پوست بسیار مهم و حیاتی است. همچنین اسید سیتریک برای پوست میتواند باعث بهبود ظاهر زخم ها و لک های پوستی شود. و حتی باعث بهتر شدن رنگ پوست افراد نیز میشود. از آنجایی که اسید سیتریک نوعی آنتی اکسیدان است از آسیب رادیکال های آزاد به پوست جلوگیری کرده و باعث سفت تر و زیبا تر شدن پوست میشود. پس در هنگام تهیه محصولات مراقبتی از تاثیر شگفت انگیر اسید سیتریک برای پوست و مو غافل نشوید.پس میتوان نتیجه گرفت اسید سیتریک و داروسازی با یکدیگر ارتباط زیادی دارند.
خواص اسید سیتریک برای پوست
در این بخش از مقاله به خواص اسید سیتریک برای پوست میپردازیم:
- اسید سیتریک میتواند pH پوست را تنظیم کند: پی اچ طبیعی پوست 5.5 است. اما ممکن است به علت دلایل مختلف مثل آلودگی و مواد شوینده این ph تغییر کند و پوست را از حالت طبیعی خود خارج کند. اما اسید سیتریک میتواند ph پوست را کاملا تنظیم نماید.
- اسید سیتریک از ایجاد جوش جلوگیری میکند: اسید سیتریک قادر است پوست را لایه برداری کرده و منافذی از پوست را که به وسیاخ سلولهای مرده مسدود شده اند را باز کند. همین امر خود از ایجاد بسیاری از جوش ها جلوگیری میکند.
- از ایجاد لک و جوش سر سیاه جلوگیری میکند: همانطور که گفته شد از آنجایی که اسید سیتریک باعث لایه برداری میشود پس باعث کمرنگ شدن لکه های پوستی و از بین رفتن جوش های سرسیاه میشود.
اسید سیتریک برای سنگ کلیه
آیا اسید سیتریک برای سنگ کلیه تاثیر گذار است؟ برخی مطالعات نشان میدهد که ممکن است اسید سیتریک و سنگ کلیه به هم مرتبط باشند. درواقع این ماده میتواند باعث افزایش کلسیم و اگزالات در ادرار شده و احتمال ایجاد سنگ کلیه را نیز افزایش دهد. اما خب طبیعی است که تنها عامل سنگ کلیه اسید سیتریک نیست و عوامل دیگری نیز در آن دخیل هستند.
اسید سیتریک و طب سوزنی
در این بخش از مقاله به ارتباط اسید سیتریک و طب سوزنی میپردازیم. درواقع اسید سیتریک نوعی پاک سازی کننده طبیعی محسوب میشود. از این متخصصان طب سنتی معتقدند استقاده از اسید سیتریک باعث پاکسازی بدن از سموم میشود. همچنین این ماده به بهبود دستگاه گوارش در هضم غذا کمک میکند. از طرفی این ماده باعث افزایش انرژی در افرادی که در طول روز کم انرژی هستند کمک زیادی میکند. همچنین اسید سیتریک نوعی آنتی اکسیدان قوی بوده که میتواند باعث شادابی، افزایش جریان خون و غیره شود. از این رو اسید سیتریک و داروسازی رابطه تنگاتنگی با یکدیگر دارند.
اسید سیتریک و یبوست
در این بخش به ارتباط اسید سیتریک و یبوست اشاره مقکنیم. از آنجایی که اسید سیتریک قادر است دستگاه گوارش را تحریک کند و در دفع سموم موثر است، میتوان از آن به عنوان یک هضم کننده موثر استفاده کرد. این ماده میتواند مواد غذایی هضم نشده و خشک شده در دیواره روده را خارج کند.
حساسیت به اسید سیتریک
اگر چه حساسیت به اسید سیتریک بسیار نادر است این جا به برخی موارد آن میپردازیم. درواقع میتوان گفت اسید سیتریک یک مولکول خیلی ساده است پس نمیتواند در بدن باعت آلرژی یا حساسیت شود. اما بااین حال ممکن است در برخی موارد باعث ایجاد یک سری علایم به شرح زیر شود:
- باعث ایجاد زخم های دهانی شود.
- برخی علائم گوارشی نظیر نفخ، شکن درد و یا اسهال
- سردرد
- ورم گلو یا دهان
الکل و اسید سیتریک
از ارتباط الکل و اسید سیتریک همینقدر بدانید که چون اسید سیتریک نوعی اسید ضعیف محسوب میشود در برخی اوقات برای تولید نوشیدنی های الکلی نظیر آبجو مورد استفاده قرار میگیرد. درواقع برای تولید آبجو لازم است محیط اسیدی باشد و اسید سیتریک میتواند این محیط را ایجاد کند.
آیا اسید سیتریک سرطان زاست؟
آیا اسید سیتریک سرطان زاست؟ در جواب این میتوانیم با قطعیت بگوییم خیر! از آنجایی که اسید سیتریک در همه ی سلول ها به DNA نزدیک است، اگر قرار بود عامل ایجاد سرطان باشد میتوانست به راحتی تمامی سلول ها را سرطانی کند. درواقع این ماده یکی از کم خطر ترین مواد افزودنی در صنایع غذایی محسوب میشود.
آیا اسید سیتریک گلوتن دارد؟
آیا اسید سیتریک گلوتن دارد؟ برخی افراد به بیماری سلیاک مبتلا میباشند. از این رو این افراد باید در رژیم غذایی خود بسیار حساس عمل کرده و از مواد غذایی حاوی گلوتن استفاده نکنند. در این میان یکی از کم خطر ترین مواد برای بیماران سلیاک اسید سیتریک است.
اسید سیتریک در بارداری
میتوان با قطعیت تمام گفت هیچ مطالعه ای وجود ندارد که ادعا کند اسید سیتریک در بارداری مضر است. پس خانم های باردار میتوانند در دوران بارداری به راحتی از میوه ها و سبزیجات حاوی اسید سیتریک استفاده نمایند.
نحوه تهیه اسید سیتریک
برای اولین بار در سال ۱۷۸۴ یک محقق سوئدی موفق شد که از شربت لیمو اسید سیتریک تهیه کند. اسید سیتریک ماده ای بی رنگ و بی بوده بوده که دارای فرمول شیمیایی است. تا سال ۱۹۹۰ هم اسید سیتریک از طریق شربت لیمو استخراج میشد. پس از آن محقیقین متوجه شدند که امکان تولید اسید سیتریک از قارچی به نام آسپرژیلوس وجود دارد. این اسید سیتریک تولیدی دارای ترش مزه بود و از آن به عنوان طعم دهنده در صنایع غذایی استفاده میشد. همچنین از این ماده برای نگهداری مواد دارویی و حتی به عنوان یک عامل ضدعفونی کننده استفاده میشود. از این رو میتوان گفت اسید سیتریک و داروسازی نیز ارتباط تنگاتنگی با یکدگیر دارند که نمیتوان از اهمیت آن صرف نظر کرد.
اگر به دنبال یک مرکز با معتبر و مهم در زمینه فروش اسید سیتریک آبدار و خشک و سایز موارد شیمیایی هستید. ما شرکت پویش اروین میعان را به شما عزیزان معرفی خواهیم کرد. این مرکز بهترین و باکیفیت ترین مواد شیمیایی را با ارزان ترین قیمت در اختیار مشتریان قرار میدهند. پس اگر مایل هستید میتوانید به وب سایت این شرکت مراجعه کنید و مواد مورد نیاز خود را تهیه نمایید.