آمونیاک مایع, یا آمونیاک آبی (liquid ammonia) یک محلول آبی بی رنگ با بوی تند است که به عنوان تنظیم کننده اسیدیته مورد استفاده قرار می گیرد. آمونیاک شیمیایی مایع که با نماد (NH3 (aq نشان داده می شود ، محلولی است که برخلاف انتظار در آن یونهای [NH4+][OH−] خیلی از هم جدا نشده اند. آمونیاک گازی بی رنگ و با بوی مشخص است که یک بلوک ساختاری و جزء اصلی در ساخت بسیاری از محصولاتی است که هر روز مردم از آن استفاده می کنند. گاز آمونیاک تحت فشار ۱۲۵ psi (862 kPa) به آمونیاک مایع تبدیل می شود تا برای مقاصد مختلف مورد استفاده قرار بگیرد.
مانند سایر گازها با افزایش دمای حلال میزان حلالیت آمونیاک کم می شود و با افزایش غلظت آمونیاک محلول ، چگالی محلول آمونیاک کاهش می یابد. در دماهای بالاتر ، میزان خلوص محلول اشباع کاهش و چگالی افزایش می یابد. پس از گرم شدن محلول های اشباع ، گاز آمونیاک آزاد می شود. آمونیاک به طور طبیعی در هوا ، خاک ، آب ، گیاهان ، حیوانات و انسان تولید می شود. بدن انسان با تجزیه مواد غذایی حاوی پروتئین به اسیدهای آمینه و آمونیاک ، این ترکیب شیمیایی را تولید و سپس آنرا به اوره تبدیل می کند.
آمونیاک شیمیایی چیست ؟
آمونیاک (NH3) یک ترکیب شیمیایی با فرمول شیمیایی NH3 است. این ترکیب از فرآیند های طبیعی، اصلاح آب و تصفیه هوا در اثر عملکرد میکروبی عمدتاً در خاک، در دسترس است. همچنین، آمونیاک مورد استفاده در صنعت به دو صورت تهیه شده از فرآیند های شیمیایی و یا هیدرولیز اواسط نیتروژن خالص یا از گاز آمونیاک به روش هابر برای تهیه گاز شیمیایی است. این ترکیب به عنوان یکی از مواد اولیه صنعتی در تولید کودها، پلاستیک ها، قیر و مواد شوینده استفاده می شود.
آمونیاک مایع چیست ؟
آمونیاک مایع (NH3) یک ماده شیمیایی به شکل یک مایع بی رنگ با بوی بسیار تند و خطرناک است. آمونیاک مایع توسط ترکیب گاز آمونیاک با آب به دست میآید. با افزایش فشار و کاهش دما این فرآیند بهبود پیدا میکند و میتوان مقدار بیشتری از آمونیاک مایع را به دست آورد.
این ماده شیمیایی در صنایع شیمیایی برای تولید نیتروژن، کودهای نیتروژنه و در صنایع فلزات در فرآیندهای رسوبگذاری، آبکاری و سایر فرآیندهایی که به گرما نیاز دارند، استفاده میشود. همچنین، در صنایع شوینده، ضدعفونی کنندهها، رنگ، پوششدهی فلزات و سایر محصولات نیز استفاده میشود. اما به دلیل بوی شدید و خطرناکی که دارد، باید با احتیاط و محافظت از دستگاه تنفسی به کار گرفته شود.
نام های دیگر آمونیاک مایع چیست ؟
نام های دیگر آمونیاک مایع عبارتند از:
- آمونیاک محلول
- آمونیاک آبی
- آب آمونیاک
- آمونیاک هیدروکسید
- آمونیاک نرمال
- آمونیاک فنل
- آمونیاک تغلیظ شده.
آمونیاک پودری چیست ؟
آمونیاک پودری (NH4HCO3) یک ترکیب شیمیایی است که به صورت پودر سفید رنگ به دست میآید. این ترکیب به طور گسترده در صنایع غذایی به عنوان یک افزودنی به کار میرود. به عنوان یک عامل خمیرزایی در تهیه بعضی از محصولات شیرین مانند کلوچه و شیرینی، بیسکویت و وافل و پنکیک استفاده میشود.
آمونیاک پودری در صنایع داروسازی نیز کاربرد دارد و به طور مخصوص در تولید داروهایی که طعم بد دارند، برای تولید داروهای آرامبخش، ضد تهوع و فوقانی استفاده میشود. به علاوه، آمونیاک پودری همچنین در تولید برخی از مواد شیمیایی صنعتی و پلاستیکها نیز به کار میرود. برخلاف آمونیاک مایع، آمونیاک پودری به دلیل خطری که برای تنفس دارد، و نیز بوی شدیدی که دارد، باید با احتیاط مورد استفاده قرار گیرد.
آمونیاک آبی چیست ؟
آمونیاک آبی یا محلول آمونیاکی، یک ترکیب شیمیایی است که به صورت مایع به نظر میرسد و دارای بوی تند و مشخصی میباشد. این ماده برای شستشوی لباسها، انواع سطوح، فرشها، شیشهها و … استفاده میشود.
آمونیاک آبی با فرمول همیشگی NH3، یک گاز بیرنگ است که در اتاق به صورت مایع به منظور استفاده در شویندهها مورد استفاده قرار میگیرد. در اینجا جهت دادن رنگ به وسایل شستشو، عطردهی و موثرتر شدن فرآیند شستشوی لباس، از رنگ قرمز مایع آمونیاک یا همان آمونیاک آبی با استفاده از رنگهای غدهای مانند روغن یا ین سنگین برای این محلول افزوده میشود و باعث درخشندگی بیشتر لباس میشود. در گاهی اوقات با نام “آب آمونیاک” نیز به آن اشاره میشود.
کاربرد های آمونیاک مایع
آمونیاک مایع (NH3) یکی از مواد شیمیایی پرکاربرد در صنایع مختلف است. برخی از کاربردهای آن عبارتند از:
1- صنایع شیمیایی: آمونیاک در تولید نیتروژن، امونیم، نیتروژن آمونیم، یوریا، باکتری سوزنی، کود نیتروژن و مواد شوینده استفاده می شود.
2- صنعت لاستیک: آمونیاک در تولید لاستیک اشاره دارد ترکیبات آمونیوم را به عنوان لاتکس مایع به کار می برند.
3- سایر صنایع: آمونیاک در طیف گسترده ای از صنایع مانند صنایع رنگی، صنعت آبکاری، صنایع پلاستیک، صنایع مکمل غذایی و داروسازی کاربرد دارد.
4- تصفیه آب: آمونیاک به عنوان یکی از ترکیبات شیمیایی باز کننده پوستههای بیولوژیکی آلی در فرآیند تصفیه پسابها استفاده میشود.
5- تهیه برخی مواد شیمیایی: در برخی روشهای شیمیایی تولید ماده ویتامین B12، تیوپنتال، فریبوتین، وینکرستین و مواد دیگر از آمونیاک استفاده میشود.
6- تولید یخچال و فریزر: آمونیاک به عنوان عامل خنککننده در نظامهای خنک کننده مستقل یخچالها و فریزرها استفاده میشود.
7- کشاورزی: آمونیاک به عنوان یکی از ترکیبات پردازش شده کودهای نیتروژنی به کار میرود.
8- شستشوی لباس و تمیز کردن سطوح: آمونیاک به عنوان یکی از مواد اصلی موجود در شویندههای خانگی مورد استفاده قرار میگیرد.
آمونیاک مایع (۱-۳٪) معمولا در فرمولاسیون بسیاری از پاک کننده ها از جمله بسیاری از شیشه پاکن ها وجود دارد. از آنجا که آمونیاک مایع ، گازی است که در آب حل شده است با تبخیر شدن گاز، آمونیاک نیز تبخیر شده و باعث می شود که روی سطوح هیچ لکه ای باقی نماند. این ترکیب علاوه بر استفاده به عنوان یک جزء در پاک کننده ها ، محلول آمونیاک در آب نیز به خودی خود به عنوان یک ماده تمیز کننده مورد استفاده قرار می گیرد و ممکن است به صورت معمولی ، یا همراه با رایحه لیمو یا بوی معطر کاج به فروش برسد. کاربردهای این ترکیب شیمیایی شامل موارد زیر است:
سیستم سردسازی یخچال
در سالهای ابتدایی قرن بیستم ، چرخه جذب بخار با استفاده از سیستم های آمونیاک – آب بسیار رایج بود و بطور گسترده ای مورد استفاده قرار می گرفت ، اما پس از توسعه چرخه فشرده سازی بخار ، به دلیل پایین بودن کارایی (تقریباً یک پنجم چرخه فشرده سازی بخار) کارایی خود را در صنعت تولید یخچال و فریزر از دست داد.
تصفیه آب
آمونیاک برای تولید مونوکلرامین ، که به عنوان ضد عفونی کننده استفاده می شود ( در واقع جزوی از مواد شیمیایی حلال است ) ، کاربرد دارد. کلرامین به دلیل توانایی فعال ماندن بیشتر در لوله های آب راکد ، باعث کاهش خطر عفونت های ناشی از آب می شود.
آمونیاک توسط آکواریستها به منظور ایجاد مخزن جدید برای ماهی ها استفاده می شود. این برنامه مستلزم این است که آمونیاک فاقد مواد افزودنی باشد.
صنایع غذایی
پودر آمونیاک خشک ( بیکربنات آمونیوم ) به عنوان تنظیم کننده اسیدیته مواد غذایی ( مواد شیمیایی دارویی و خوراکی ) به منظور کاهش سطح اسید در مواد غذایی استفاده می شود. این ماده در ایالات متحده توسط سازمان غذا و دارو معمولاً هنگام استفاده از گرید غذایی ایمن شناخته می شود. این ماده توانایی کنترل پی اچ pH را دارد و همین ویژگی آن را به یک عامل ضد میکروبی مؤثر تبدیل می کند.
کاربردهای آزمایشگاهی
آمونیاک مایع در آنالیز کیفی مواد معدنی به عنوان یک کمپلکس و باز مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده مانند بسیاری از آمین ها ، با محلول های مس (II) رنگ آبی عمیقی می دهد. محلول آمونیاک می تواند باقیمانده اکسید نقره را حل کند . این ترکیب اغلب در محلولهایی که برای تمیز کردن جواهرات طلا ، نقره و پلاتین استفاده می شود یافت می شود ، اما ممکن است روی سنگهای متخلخل مانند اوپال و مروارید اثرات منفی بگذارد. ( مواد شیمیایی آزمایشگاهی ).
خطرات آمونیاک شیمیایی
هنگام استفاده از محصولات تمیز کننده حاوی آمونیاک ، تمام دستورالعمل های موجود در برچسب محصول را رعایت کنید ، مطمئن شوید که منطقه به خوبی تهویه می شود (پنجره ها و درهای باز) و از لباس مناسب و محافظ چشم استفاده کنید. قرار گرفتن در معرض آمونیاک باعث تحریک پوست ، چشم و ریه ها می شود. آمونیاک را با سفید کننده حاوی کلر مخلوط نکنید ، زیرا گازهای سمی به نام کلرامین ایجاد می کند. قرار گرفتن در معرض گازهای کلرامین می تواند باعث سرفه ، تنگی نفس ، درد قفسه سینه ، حالت تهوع ، سوزش در گلو ، بینی و چشم یا ذات الریه شود.
بلع مواد پاک کننده حاوی آمونیاک می تواند دهان ، گلو و معده را بسوزاند و باعث درد شدید شکم شود. اگر محصول تمیز کننده حاوی آمونیاک به طور اتفاقی مصرف شد ، برچسب محصول را برای دستورالعمل های ایمنی بخوانید و فورا به مراکز درمانی مراجعه کنید. آزمایش های پزشکی می توانند آمونیاک موجود در خون یا ادرار را تشخیص دهند. اما از آنجا که آمونیاک به طور طبیعی در محیط وجود دارد افراد به طور مرتب در معرض مقادیر کم آمونیاک موجود در هوا ، خاک و آب قرار می گیرند ، بنابراین نتایج آزمایش به عنوان نشانگرهای زیستی مؤثر در نظر گرفته نمی شوند. آژانس ثبت مواد سمی و بیماریها (ATSDR) می گوید : “هیچ گونه اثرات سلامتی در انسان هنگام قرار گرفتن در معرض غلظت های معمولی آمونیاک در محیط مشاهده نشده است.”
روش های تولید آمونیاک مایع
آمونیاک مایع (NH3) به دو روش اصلی تولید میشود:
1- فرآیند هابر (Haber Process): در این فرآیند، هیدروژن (H2) و گاز نیتروژن (N2) با این که دارای مقدار زیادی انرژی هستند، با استفاده از کاتالیزور فلزی همچون آهن، در دمای بالا و فشار زیاد با هم ترکیب میشوند. پس از واکنش ایجاد شده، آمونیاک تشکیل شده در فرآیند بازیافت و گرمایش با استفاده از یک حلقه حرارتی جمع آوری میشود. این روش به دلیل تولید با حداقل خطر و هزینه مناسب، بیشترین رایجی در صنعت میباشد.
2- هیدرولیز اوکسیداسیون هوا (Ostwald process): در این روش، از ترکیب نیتروژن گاز، اکسیژن هوا و آب با استفاده از کاتالیزورهای خاصی، با تابش حرارتی آمونیاک مایع تولید میشود. در این روش رنگ بالای آمونیاک مایع کمتر است و همچنین این روش به دلیل مراحل بیشتر و پیچیدهتر، از هزینه بالایی برخوردار است و در دسترس قرار ندارد
با توجه به صنایع مختلف و نیازها، بازاریابان و همچنین مستهلکین از روش های متفاوت اقدام به تولید آمونیاک مایع می کنند، اما فرآیندهای بازیافت در تولید آمونیاک مایع معمولاً به منظور حفظ اقتصادی و کاهش هدررفت به کار می روند.
تولید کننده های آمونیاک شیمیایی در جهان
تولید آمونیاک شیمیایی در سراسر جهان صورت میگیرد و برخی از کشورهای تولیدکننده عبارتند از:
- چین: با پنجاه و دو میلیون تن آمونیاک سالانه، چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده آمونیاک در جهان شناخته شده است.
- ایالات متحده آمریکا: با چهل و هفت میلیون تن آمونیاک سالانه، ایالات متحده بعنوان دومین بزرگترین تولیدکننده آمونیاک در جهان محسوب میشود.
- روسیه: با بیست و شش میلیون تن آمونیاک سالانه، روسیه به عنوان سومین بزرگترین تولیدکننده آمونیاک در جهان شناخته میشود.
- ایران: با دوازده میلیون تن آمونیاک سالانه، ایران به عنوان چهارمین بزرگترین تولیدکننده آمونیاک در جهان شناخته میشود.
- هند: با یازده میلیون تن آمونیاک سالانه، هند به عنوان پنجمین بزرگترین تولیدکننده آمونیاک در جهان شناخته میشود.
همچنین کشورهای دیگری همچون ژاپن، کره جنوبی، برزیل، مکزیک، کانادا و استرالیا نیز در تولید آمونیاک شیمیایی دارای نقش مهمی هستند.
خرید و فروش آمونیاک شیمیایی
شرکت مواد شیمیایی پویش اروین میعان یکی از توزیع کننده های آمونیاک مایع و آمونیاک شیمایی اصلی در ایران است, آمونیاک توزیع شده توسط پویش اروین میعان کاملا تولید داخل بوده و بدون واسطه در بازار مواد اولیه شیمیایی ایران توزیع میگردد. این بدون واسطه بودن فروش آمونیاک مایع موجب بصرفه بودن قیمت آن میگردد.
خرید و فروش آمونیاک شیمیایی در بازار جهانی به صورت عمدهای صورت میگیرد. با توجه به کاربردهای گوناگون آمونیاک در صنایع مختلف، این بازار بسیار پویا بوده و فعالیت گستردهای دارد. برخی از مشتریان آمونیاک شیمیایی شامل صنایع شیمیایی، کود، پتروشیمی، فولاد، نساجی و آبشیرینکنی هستند.
با توجه به حجم بالای تقاضا و عرضه مواد، قیمت آمونیاک شیمیایی ممکن است تحت تأثیر عواملی از جمله تغییرات بازار، تحریم، ارزش ارز و … قرار گیرد. برای خرید و فروش آمونیاک شیمیایی، شرکتهای تولیدکننده و توزیعکننده معتبر، از جمله شرکتهای برجسته در بازار هستند.
قیمت آمونیاک مایع
قیمت آمونیاک مایع بسته به برند و حجم محصول متفاوت است. باید توجه داشت که قیمتها در زمانهای مختلف ممکن است تغییر کند و همچنین بسته به محل تولید و فروش محصول نیز میتواند متفاوت باشد. در ادامه برخی از عواملی که بر قیمت آمونیاک آبی موثر هستند را به شما معرفی مینماییم.
عوامل موثر بر قیمت آمونیاک مایع
قیمت آمونیاک مایع به بسیاری از عوامل بستگی دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
1- تامین و ارائه و سفارش محصول : برندهای مختلف برای آمونیاک مایع وجود دارند و قیمتها بسته به برند اصلی و سطح کیفی محصول، می تواند متفاوت باشد.
2- حجم خرید: حجم خریدافزایش مییابد، هزینه هر واحد کمتر میشود.
3- نوع تحویل و نوع دریافت کننده:تحویل نرمال، فوری، و.. و نوع مشتری، عمده فروشان و ریتلرها، توزیع کنندگان و انواع موردهای خدماتی.
4- درجه خلوص پایین آمونیاک: درجه خلوص پایین تر آمونیاک(آب آمیز) ضعیفتر و در نتیجه به ارزش کمتری بفروش میرسد.
5- تغییرات بین المللی: هرگونه تغییر بین المللی از جمله محدودیتهای صادرات، نرخ ارز، شرایط تجارت و تحریم ها بر ظرفیت و توانایی توسعه تولیدات و قیمت های کنترل شده تولیدات تأثیرگذار است.
6- تغییر قیمت مواد اولیه: تغییر قیمت مواد اولیه مختلفی که برای تولید آمونیاک مورد استفاده قرار میگیرد میتواند تأثیر قابل توجهی در قیمت آمونیاک مایع داشته باشد.
از این رو، قیمت آمونیاک مایع به دلیل تأثیر عوامل مختلفی که بر آن می گذرد، ممکن است در بازارهای مختلف متفاوت باشد.
4 پاسخ
سلام آمونیاک مایع فله هم به فروش میرسد؟
سلام بله از طریق دکمه تماس آنلاین با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشد.
سلام از چه طریقی سفارش ثبت کنم؟
سلام از طریق چت و تماس آنلاین سایت