اسید سولفوریک که نام قدیمی آن جوهر گوگرد است جزو یکی از پر کاربرد ترین مواد شیمیایی ها در دنیا محسوب می شود. این اسید نخستین بار توسط جابر ابن حیان کشف شد، وی با تقطیر مس سولفات و زاج سبز به این اسید دست پیدا کرد. اسید سورلفوریک اسید بسیار قدرتمندی است که می توان آن را با هر درصدی از آب ترکیب کرد.
نام های دیگر اسید سولفوریک: اسید باتری، روغن ویتریول، اسید سولفین، هیدروژن سولفات، جوهر گوگرد، سولفات هیدروژن و سولفوریک اسید نود و هشت درصد و پنجاه درصد و سی و پنج درصد می باشد. و فرمول مولکولی آنئ H2SO4 است. این اسید مایعی می باشد که دارای نقطه جوش بسیار بالایی بوده و در واقع یک مایع ویسکوز (دارای گران روی زیادی است) به حساب می آید. ویژگی های مولکولی این اسید باعث شده به راحتی در آب حل شود و از این طریق محلول های اسیدی زیادی بدست می آید.
شرکت پویش اروین میعان بزرگترین وارد کننده انواع اسید سولفوریک و دیگر مواد شیمیایی آماده ارسال انواع محصولات شیمیایی، صنعتی، آزمایشگاهی، خوراکی و دارویی و همچنین انواع مواد اولیه حلال میباشد.
اسیدسولفوریک چیست ؟
این اسید در حالت عادی در گازهایی که از آتشفشان خارج شده است وجود دارد. هیچ گاه نباید به صورت ناگهانی و به یک باره آب را به آن اضافه کرد چون واکنش گرمازای شدیدی با آب ایجاد می کند. ساختار اسید سولفوریک چینی متشکل از دو تا اتم هیدروژن، یک اتم گوگرد و چهار اتم اکسیژن است.
این اسید بخش زیادی از باران های اسیدی را شامل می شود و خورنده است.
آلایند های مربوط به اتومبیل ها و کارخانجات با قطره های باران ترکیب می شوند و واکنش نشان می دهند و در نتیجه اسید تولید می کنند. این اسید با فلز نیز ترکیب می شود به طوری که هر چه حرارت بالاتر رود واکنش قوی تر می شود. این اسید جزو خطرناک ترین مواد شیمیایی صنعتی محسوب می شود. این اسید تنها روی جیوه و سرب بی تاثیر می باشد.
کاربرد های اسید سولفوریک چیست ؟
اسید سولفوریک چینی در صنایع مختلفی استفاده می شود:
- بیشترین استفاده از این محصول در تولید کود شیمیایی فسفاته می باشد که از مواد اولیه آن می باشد و تقریبا شصت درصد مصرف این محصول مختص به تولید این کودها می باشد.
- در صنایع معدنی و فلزی مورد استفاده قرار می گیرد و چهار درصد مصرف جوهر گوگرد را به خود اختصاص داده است.
- به عنوان ماده ی اولیه در تولید اسید فسفریک، کود سوپر فسفات و سولفات آمونیوم کاربرد دارد که در تولید فسفریک اسید از فرآیند مرطوب استفاده می کنند.
- به صورت مستقیم در ترکیب کودهای مایع در صنعت کود شیمیایی استفاده می شوند.
- در هنگام استخراج اورانیوم، وانادیوم و مس و مراحل آماده ساختن فلزی برای رنگ و شست و شو کاربرد دارد.
- برای استخراج سرب و روی و مس از سنگ های معدنی استفاده می شود.
دیگر کاربرد ها:
- جوهر گوگرد در صنایع فولاد و آهن نیز کاربرد دارد و با دو منظور مورد استفاده قرار می گیرد: ابتدا برای تولید سولفات و آمونیوم که برای این کار گازهای آمونیاکی به وسیله اسید سولفوریک بازیافت می شود. دوم برای از بین بردن زنگ آهن از سطح فولاد و از بین بردن چربی ها و نمک ها از روی فولاد، جوهر گوگرد عمل رسوب زدایی را انجام می دهد.
- برای استخراج مس و نقره و طلا به عنوان یک ماده اولیه کاربرد زیادی دارد.
- برای تولید سولفات مس و منگنز، سولفات سدیم و نیکل، سولفات آهن و روی مورد استفاده قرار می گیرد.
- پنج گیلو گرم جوهر گوگرد را برای تولید هر یک کیلو گرم سولفات آلومینیوم از بوکسیت استفاده می کنند.
- برای تولید کردن روغن موتورها و تصفیه ی دوباره روغن موتورهای استفاده شده، در فرآیند تولید استفاده می شود.
- برای شست و شوی تجهیزات و ماشین آلات کارخانه ها در صنایع روغن نباتی از اسید سولفوریک فراوان استفاده می کنند.
تولید و صادرات اسید سولفوریک
تولید اسید سولفوریک به دو شکل انجام می شود:
- به عنوان محصول اصلی تولید می شود
- به عنوان محصول جانبی تولید می شود.
بیشترین کاربرد این محصول مربوط به تولید کودهای شیمیایی و مصرف های صنعتی می باشد. ایران از صادرکننده اسید سولفوریک محسوب می شود. صادرات این مواد به کشورهای دیگر در دنیا مثل صادرات اسید سولفوریک به عراق جزو صادرات پررونق صنعتی محسوب می شود.
به طور معمول صادرات مواد شیمیایی و واردات مواد شیمیایی سبب پدید آمدن رقابت در بازار های جهانی شده است، بطوریکه کشور صادر کننده ای که دارای محصولات با کیفیت بالاست بیشتر در جهان شناخته می شود. در کشور ما بسیاری از شرکت ها سعی می کنند تا با افزایش تولید و کیفیت مزیت رقابتی ایجاد کنند تا بتوانند محصولات خود را عرضه کنند.
بسیاری از کشورهای خاورمیانه مانند عراق، آذربایجان و ارمنستان بعنوان وارد کننده اسید سولفوریک، محصول مورد نیاز خود را از بسیاری از شرکت های بزرگ در ایران درخواست می کنند. اسید سولفوریک صادراتی به عنوان عمده ترین صادرات غیر نفتی به شمار می رود.
این محصول از مواد فرعی مورد استفاده در تولید مس می باشد به همین دلیل در بازار دارای مصرف زیادی است. تجارت این محصول در جهان بعنوان یکی از عظیم ترین بازار، در بازار مواد شیمیایی صنعتی محسوب می شود. به طور تقریبی هفت درصد از این محصول بین کشورهای مختلف دنیا مبادله می شود. قیمت اسید سولفوریک فله در فروشگاه های مختلف و بین تولید کنندگان مختلف متفاوت می باشد.
سفارش اسید سولفوریک در ایران
در کشور ما با توجه به میزان عرضه وتقاضا در بازار، فروش و خرید اسید سولفوریک تغییر می کند. ظرفیت تولید این ماده در ایران حدوا 1.2 میلیون تن است که از این ظرفیت تنها یک سوم آن فعال است. تقاضا برای اسید سولفوریک به طور سالانه با نرخ کوچکی در حال رشد می باشد.
واردات اسید سولفوریک
اسید سولفوریک وارداتی که هر کدام دارای خصوصیات ویژه ای است به طور معمول به صورت بی رنگ است و از خاصیت مهم آن خورندگی بالای آن می باشد. از این محصول برای تولید و ساخت لوازم زیادی استفاده می شود که گاهی با آب ترکیب می شود و گاهی با مواد دیگر. واردات اسید سولفوریک در ایران در طیف وسیعی انجام می گیرد.
اسید سولفوریک ماده ی بسیار خطرناک و اشتعال زا می باشد که در زمان کار با آن باید نکات ایمنی رعایت شود و مخصوصا از تماس مستقیم با چشم خودداری نمود. زیرا عدم رعایت نکات ایمنی موجب آسیب جبران ناپذیری می شود پس بهتر است از لباس مخصوص و عینک و ماسک و دستکش استفاده کرد.